Den 14 februari kunde man på
sdkuriren.se läsa att
SD Upplands Väsby bildats.
Till styrelse för den nya föreningen har man utsett:
Ordförande:
Jonas AdolfssonSekreterare:
Marita Invall JacksonKassör:
Alf GrevhagenSuppleant:
Ann-Sofie Lund
Man kan vidare läsa att SD Upplands Väsby tidigare ingick i kommunföreningen
SD Väsby/Sigtuna men "Nu har en ombildning skett, och att SD Upplands Väsby är egen lokalförening inom sverigedemokraterna."
Men vad man inte kan läsa är hur detta "ombildande gått till".
Tidigare på dagen höll
SD Stockholm läns Distriktstyrelsemöte en vild diskussion bryter ut när förslaget på en delning av kommunföreningen tas upp. Diskussionen blir så hätsk och lång att man får avbryta mötet innan alla punkter på dagordningen hunnit behandlas.
Argumenten mot bildandet är bland annat att medlemmar känner att ekonomiska obehagligheter förekommit med de pengar som
Jonas Adolfsson och
Alf Grevhagen fått tillgång i och med Sverigedemokraternas mandat i Upplands Väsby. Man anser också att Upplands Väsby håller en alldeles för låg aktivitet i förhållande till de ekonomiska resurser man har.
På mötet beslutas efter omröstning att Distriktstyrelsen avslår bildandet av SD Upplands Väsby och att SD Väsby/Sigtuna fortsätter att vara en egen kommunförening.
Trotts detta beslut så publicerar man senare på kvällen nyheten om att SD Upplands Väsby bildats.
Den glada kvartetten i den nybildade kommunföreningen SD Upplands Väsby har helt enkelt gått bakom ryggen på sin kommunförening SD Väsby/Sigtuna och dess ordförande
Johan Rinderheim, trotsat Distriktsstyrelsens beslut och bildat sig en ny kommunförening.
När
Jonas Åkerlund, Sverigedemokraternas Vice partiordförande, upptäcker detta går han i taket och vill inte längre medverka i Distriktsstyrelsen.
Distriktsordförande
Johan Rinderheim går också i taket anklagar
Alf Grevhagen och
Jonas Adolfsson för kuppförsök.
Alf Grevhagen anklagar då
Johan Rinderheim för att motarbeta Upplands Väsby bara för att Rinderheim inte fått någon förlängning av sin tjänst som politisk sekreterare i Upplands Väsby, då Grevhagen och Adolfsson inte ansåg att han var värd arvodet på 55.000 kr.
Grevhagen, som var vald till justeringsman på distriktsstyrelsemötet den 14 februari, vägrar att skriva på protokollen vilket leder till att det inte är giltigt och precis som
Jonas Åkerlund väljer även han att lämna Distriktsstyrelsen.
Den 21 februari lämnar
Alf Grevhagen och
Jonas Adolfsson in protokoll till kommunen att man bildat kommunföreningen Upplands Väsby. Man lämnar även in papper på att man öppnat ett nytt konto och att pengarna för kommunmandaten ska sättas in där.
I sista minuten lyckas
Johan Rinderheim att stoppa utbetalningen.
Rinderheim skriver den 23 februari ett brev till kommunledningen och förklarar hur det hela ligger till och då Distriktsstyrelsen är instans för kommunföreningar så måste Upplands Väsby visa att deras förening är godkänd av denna, vilket den inte är.
Motsättningarna angående bildandet eller ickebildandet av kommunföreningen Upplands Väsby fortsätter och Partistyrelsen kopplas in på ärendet och
Johan Rinderheim hänvisar till § 35 och § 36 i parti stagarna.
§ 35. KONSTITUTION § 35. MOM. 1. INTERIMSSTYRELSE Innan distrikt eller kommunförening formellt bildas kan interimsstyrelse leda verksamheten. Interimsstyrelse för distrikt skall godkännas av riksorganisationen. Interimsstyrelse för kommunförening skall godkännas av överordnat distrikt eller då distrikt saknas, av partistyrelsen.§ 35. MOM. 2. GODKÄNNANDE AV DISTRIKT OCH KOMMUNFÖRENINGAR Riksorganisationens konstitution vilar på dess tillblivelse och stadgarna. Distrikt och intressegrupper skall vara godkända av riksstyrelsen. Kommunföreningar och lokala arbetsgrupper skall vara godkända av distrikt eller då distrikt saknas, av partistyrelsen.
§ 35. MOM. 3. DISTRIKT OCH KOMMUNFÖRENINGARS FAKTISKA OMFATTNING Partistyrelsen beslutar om distriktens omfattning men skall före beslut höra alla partiföreningar i området. Distriktsstyrelserna fattar beslut om kommunföreningarnas omfattning men skall före beslut höra alla partiföreningar och grupper i området.
§ 35. MOM. 4. INSYNSMÖTE Riksorganisationenens verkställande utskott kan kalla till gemensamt möte med styrelse för distrikt eller kommunförening om särskilda skäl föreligger. Kallelse till sådant möte skall vara hos ledamöterna tre dagar före mötet. Riksorganisationens verkställande utskott har inte rösträtt, men yttrande- och förslagsrätt vid insynsmöte.§ 36. UPPLÖSNING § 36. MOM. 1. GRUND FÖR UPPLÖSNING Upplösning av kommunförening/ distrikt/riksorganisationen fattas med två tredjedelars majoritet av två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ordinarie, med minst en månads mellanrum.
§ 36. MOM. 2. TILLGÅNGAR EFTER UPPLÖSNING Vid upplösning av kommunförening tillfaller dess tillgångar och handlingar överordnat distrikt. Vid upplösning av distrikt tillfaller dess tillgångar och handlingar riksorganisationen. Vid upplösning av riksorganisationen upplöses därmed hela partiet: alla grupper, alla kommunföreningar och alla distrikt. Partiets tillgångar skall vid en upplösning disponeras av riksorganisationens årsmöte. Lämpligen skall partiets tillgångar doneras till en organisation vars syften står i överensstämmelse med Sverigedemokraternas syfte. "Partistyrelsen går trotts detta, till Rinderheims stora förtret, på den nybildade kommunföreningens linje.
Då går man vidare till Verkställande Utskottet men de anser att partistyrelsen har rätt att överpröva Distriktsstyrelsen beslut och skriver att "Partistyrelsen är högsta organ och partiets ledning då årsmötet ej är samlat." med hänvisning till § 25 i stadgarna.
Men om man läser stagarna så står det faktiskt "Styrelsen handhar kommunföreningens/distriktets/riksorganisationens ledning och är högsta organ då dess årsmöte ej är samlat. Styrelsen är ansvarig inför årsmötet."
På partistyrelsemötet den 5 april så väljer man ändå att besluta att kommunföreningen Upplands Väsby är bildat.
Så trots att det i partistadgarna står:
§ 35. MOM. 2. GODKÄNNANDE AV DISTRIKT OCH KOMMUNFÖRENINGAR Riksorganisationens konstitution vilar på dess tillblivelse och stadgarna. Distrikt och intressegrupper skall vara godkända av riksstyrelsen. Kommunföreningar och lokala arbetsgrupper skall vara godkända av distrikt eller då distrikt saknas, av partistyrelsen. § 25. MOM. 1. STYRELSENS STATUS Styrelsen handhar kommunföreningens/distriktets/riksorganisationens ledning och är högsta organ då dess årsmöte ej är samlat. Styrelsen är ansvarig inför årsmötet.Väljer partistyrelsen helt diktatoriskt att strunta i stadgarna och besluta, ett beslut de inte har rätt till att fatta, som de själva vill.
Så mycket var det med allt snack om att Sverigedemokraterna var ett demokratiskt parti.
För hur kan ett parti vara demokratiskt med en antidemokratisk partistyrelse?
